Pohjolan Kurapyöräilijät

Matkaendurofoorumi kaikille enduron ystäville!
Tänään on Ti Helmi 25, 2020 1:01 pm

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 33 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2, 3  Seuraava
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Project Prototype.
ViestiLähetetty: La Elo 31, 2013 8:45 pm 

Liittynyt: Ma Loka 13, 2008 8:51 pm
Viestit: 58
Paikkakunta: Kiikala
Pyörä: Prototype 230
Taustoitetaan tarinaa pikkaisen. Toimin muutaman vuoden maahantuojana kiinalaisvalmisteisille crossipyörille muutama vuosi sitten. Homma hyytyi yhtiökumppanin vetäydyttyä projektista juuri kun homma oli vasta käynnistymässä kunnolla.

Palo halvan ja laadukkaan harraste kurapyörän valmistamisesta jäi palamaan voimakkaana vastoinkäymisistä huolimatta. Olihan yhteydet tehtaisiin edelleen olemassa ja tietoa mitä siltä on mahdollista saada kunhan osaa vaatia ja löytää oikeat toimijat.

Viime kesänä muutaman hiljaiselo vuoden jälkeen aloin taas kartoittamaan mitä olisi tarjolla milläkin tehtaalla ja mihin hintaan. Mitä kehitystä oli komponenteissa tapahtunut ja mitä uusia malleja olisi tarjolla. Kartoituksessa ajatus alkoi selkeentyä vahvasti konseptiin, missä moottori olisi yksinkertainen ilmajäähdytteinen CB-pohjainen perusmoottori, teräsputkirungossa ja laadukkailla alustakomponenteilla.

Sattumalta huomaisin kiinalaisia keskusteluforumeja seuratessa, että eräs valmistaja oli aloittemassa perinteikkään CB-koneiden jatkotuotekehitystä. Aikaisemmin CB-pohjaiset koneet ovat olleet varsin matala viritteisiä ja matala kierroksiksisia koneita. Onhan moottorityyppi kehitetty jo 70-luvun alussa Hondan toimesta. Tosin moottorityypin ollessa varsin onnistunut, käyttää Hondakin sitä vielä mm.CRF100/150/230 malleissa ja lukuisissa muissa pikkupyörissä. Myöhemmin Kiinalaisten saatua lisenssi oikeudet koneen valmistukseen, on niitä nähty vaikka minkä näköisissä härpättimissä ja missä muodossa tahansa. On ollut ilma ja vesijäähdytteisiä versioita, työntötanko ja OHC versioina. Tehon koneissa ollessa 9-12kw välissä, riippuen moottorin koosta. Moottorin perusluonne on alaväännökäs maamoottori.

Yhteistyö kumppani tehtaan jatkokehittäessa OHC CB-moottoria he saivat siitä ulos n.17kw molemmilla kuutiotilavuuksilla 190/230cc. Lisäksi koneen maksimikierrosluku nostettiin entisen 8000/rpm sijaan 13500/10500rpm. Keinot tehon saavuttamiseksi on varsin perinteiset, eli puristuksia lisättiin, venttiilejä suurennettiin, kanavien muotoilua tarkennettiin. Lisäksi vaihdelaatikkoa vahvennettiin ja kytkintä vahvistettiin. Moottorin edelleen ollen alaväännökäs pienestä kuutiotilavuudestaan huolimatta.

Ensin sain viime kesänä maahan 170cc esituotanto protomallin, joka oli mukaelma 85cc KTM 21/18 renkailla. Pyörä on varsin hupaisa ulkonäöltään näköinen sekoitelma junnucrossia ja kokoista crossia. Lyhyen akselivälin ja korkeahkon yleisilmeen takia en lähtenyt kehittämään tätä pyörää eteenpäin. Protosta oli kuitenkin se hyöty, että näin konkreettisesti moottorin luonteen ja alustakomponettian kehityksen 5v. takaiseen tarjontaan. Nyt tarjolla oli etupäähän mm.48mm kaksiokammio keulaa, yms. herkkua. Vielä 5v. takaperin kiinalaisten jousituskomponetit oli lähempänä 90-luvun teknologiaa kuin nykypäivää. Mikä sekin oli ihan riittävää tälläiselle perus enska penalle, joka ei osannut muuta kuin klipsejä käännellä vähän sinnepäin.

Lähdin tarjoamaan viime syksynä tehtaalle ajatusta ison kurapyörän valmistuksesta. He ottivat ehdotuksen vastaan ja kysyivät mitä pyörän pitäisi pitää sisällään. Kerroin heille specksit ja toiveen kokoonpanon hinnasta. Muutaman kuukauden päästä tehdas ilmoitti, että he ovat aloittaneet kehitystyön toivomani mallin kehittämiseksi. He ilmoittivat, että toiveeni pyörästä voidaan täyttää. Tammikuussa he ilmoittivat saaneensa valmiiksi ensimmäisen version. Se oli 250cc 4-venttilisellä vesijäähdytteisellä koneella oleva, KTM muoveilla oleva kaksoiskehto teräsrungolla varustettu versio. Pyörä oli kuvien mukaan hyvin suunniteltu ja toteutettu. Ainoa ongelma oli moottori, joka sinällään on varsin älykäs ja pätevä moottori, mutta sen negatiivisena vaikutuksena on, että jos pyöriä alkaisi joskus myymään ulkopuolisille hinta nousisi liian lähelle muutamaa vuotta vanhaa länsimaista peliä. Lisäksi yksinkertaisuus moottorin osalta ei ollut sitä mitä halusin.

Pyysin heidän tekemään version missä olisi 190cc CB-moottori, mutta muut komponentit vesikoneen mukaan. Tehdas ilmoitti tarvitsevan muutaman kuukauden kehittämiseen. Odotus päättyi maaliskuun lopuilla jolloin proto oli valmis rahdattavaksi Suomeen. Pyysin tehtaalta pyörän mukaan muutamia eri koneversioita ja jousituskomponetteja. Ajatuksena tässä oli se, että pystyin tekemään vertailua osien kesken. Paketti lähti tulemaan kohti Suomea huhtikuun puolessa välissä.

Pitkän odotuksen jälkeen sain paketin Vuosaaresta heinäkuun alussa. Nopeasti kasasin ensimmäisen version pyörästä kasaan. Paketti piti sisällään halvemmat jousituskomponentit ja 230cc koneen. Kävin kevyesti koeajamassa settiä ja totesin että paremman ja halvemman alusta välillä on niin pieni hintaero, ettei kannattanut uhrata aikaa sen testaamiseen.

Työkiireiden ollessa kovat projekti jäi kuukaudeksi haukkaamaan happea. Elokuun puolessa välissä aktivoiduin projektin tiimoilta. Vaihdoin pyörään toisen etuhaarukan, takaswingin ja pienemmän moottorin. Hain pienemmälle moottorille kaasuttimen säädöt. Heti jo pihalla testatessa tuntuma pyörään oli parempi kuin edellisessä versiossa.

Työkiireiden painaessa päälle en ehtinyt testata pakettia kuin vasta nyt viime viikolla. Olin saanut luvan mennä testaamaan pyörää "läheiselle" mäkiselle sänkipeltocrossi radalle missä oli myös yksi kunnon hyndäkin.

Pyörä on hauska ajaa vaikka moottori onkin pieni. On alaväännökäs ja venyy tarvittaessa pitkällekin. Tottakai 17kw ei ihmeitä tee varsinkaan kun kuskina on yli 100kg ukko, mutta silti hauskuus efekti pikkukoneessa oli erinomainen. Jousitus toimin hyvin ja muutkin komponentit olivat juuri sitä mitä olin toivonut. Tottakai on vielä yksityiskohtia mitä pitää tehtaan kanssa hioa jos näitä alkaisi myymään. Mm.väritys pitää vaihtaa ja saada mallille EEC/COC hyväksyntä, jolloin sen saisi rekisteröityä Suomessa.

Nyt on edessä Suomen päässä yhteistyö kumppaneiden löytäminen ja pyörän jatkotestaaminen ja kehittäminen.

Tarina jatkuu jos jotain kiinnostaa tämä projekti?

Kuvia ensitestistä

Kuva
Kuva


Viimeksi muokannut Toni I päivämäärä Pe Marras 27, 2015 8:01 am, muokattu yhteensä 5 kertaa

Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: La Elo 31, 2013 9:15 pm 
Avatar

Liittynyt: Su Heinä 20, 2008 12:13 am
Viestit: 944
Paikkakunta: Espoo
Pyörä: BMW R1200GSA 2010
Ehdottomasti kiinnostaa. Tässähän on mielenkiintoinen vaihtoehto peltopyöräksi, joten ilman kilpiäkin mielenkiintoinen hinnan ollessa kohdallaan.

_________________
http://kettulantalli.fi/ | http://takapiha.org/


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: La Elo 31, 2013 9:47 pm 
Avatar

Liittynyt: Ti Marras 20, 2007 6:28 pm
Viestit: 1154
Paikkakunta: Itäinen-Uusimaa
Pyörä: ...jos joku mopo toimii,niin xt?
Jooo,Kiina on niin halvatun iso maa,että sinne mahtuu kyllä paljon paskaa,mutta kyllä ne pojat myös tarvittaessa osaavatkin,pakko myöntää :wink:
Tosin uskon vasta täysin sitten,kun näen 20v vanhan,toimivan kiinalaisen laitteen :lol:
(taitaa olla liian kova vaatimus nykypäivänä)
Onnea vaan projektille,hyvältä näyttää 8)

_________________
Foorumin "sekakäyttäjä"


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Su Syys 01, 2013 8:24 am 

Liittynyt: Ke Syys 08, 2010 6:21 pm
Viestit: 1677
Paikkakunta: Kellokoski
Pyörä: kawasaakeli kle ja Suzuki DR 125
Joo mielenkiinnolla odotan lissää :D

_________________
Yksinäinen Susi


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Su Syys 01, 2013 9:29 am 
Avatar

Liittynyt: Ke Touko 02, 2012 8:32 am
Viestit: 751
Paikkakunta: Tätä nykyä Kerava
Pyörä: KTM 625 SXC -04
Ohhoh, melkoisen siisti projeti. En olisi välttämättä uskonut että homma voi toimia noin kätevästi ja tavallisen pulliaisen on oikeasti ehkä jopa mahdollista ottaa ja perustaa oma kiinalainen, omien speksien mukaan rakennettu ja toimiva kilvitettävä moottoripyörämerkki. Nostan hattuani niin korkealle kuin käsi riittää.

Onko mitään, edes ihan helvetin hataraa aavistusta paljonko tuollaiselle tulisi hintaa? Äkkiseltään voisin pitää ehkä jopa mahdollisesti mahdollisena että simppelille ilmajäähyhalpistoimivalle kurapyörälle olisi jopa markkinoitakin.

_________________
"Trying is the first step toward failure!"
-Homer Simpson
Ex: Honda XRV 650 Africa Twin RD03 -89


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Su Syys 01, 2013 11:07 am 
Avatar

Liittynyt: To Huhti 23, 2009 10:04 am
Viestit: 1442
Paikkakunta: Kempele
Pyörä: R1200GSA -16,Husky FE450 -16,K100RS -87
Nämähän on helposti huollettavia simppeleitä pyöriä ja jos tämmöisen saisi edullisesti jostakin
niin luulis olevan markkinoita (vrt. crf250l 6t€ valkokilpi).

Mutta mitenkähän säästömääräykset uusissa valkokilpisessä, eli pitääkö tuohon värkätä jokin katalysaattori ja miten sitten
riittääkö kaasarikoneen(?) säädöt katalysaattorin virittämiseen toimivaksi uusien euro3 määräysten mukaisiksi?

Vai jäisikö tämä pyörä sitten pelkästään krossikäyttöön?

_________________
Kuraköröttelijä


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Su Syys 01, 2013 7:11 pm 

Liittynyt: Ma Loka 13, 2008 8:51 pm
Viestit: 58
Paikkakunta: Kiikala
Pyörä: Prototype 230
Mukava nähdä, että peli aiheuttaa kiinnostusta.

Hintahaarukka pyörälle tulisi varmaankin olemaan siinä 2-3t€ välillä rekisteröimättömänä. Tarkkoja kannattavuus laskelmia ei ole vielä, kun päätöstä maahantuonnista ei ole vielä tehty. Mallia on aloitettu jo myymään kiinan päässä, tosin näillä halvemmilla komponenteilla jotka hylkäsin jo heti alkuunsa. Eli Suomessa myyntiin tulevat mallit ovat spesifioituja malleja meidän merkille.

Mallin maahantuonti alkaneen ensin rekisteröimättömällä mallilla ja myöhemmin vasta EEC hyväksytyllä mallilla. EEC/COC todistuksen hankinta vaatiin tehtaalta 15-20000usd investoinnin, johon meidän olisi osallistuttava, että saamme oman merkin mukaan COC todistukseen. Rekisteröitävää mallia ei saa tod.näköisesti tällä tehokkaammalla CB-moottorilla. Jotta päästömääräykset pysty täyttämään pitää pyörään asentaa katti, pakokaasukierrätys järjestelmät, yms turhaa. Kaasarillakin on päästy euro3 päästömääräyksiin näillä eväillä CB-moottorissa. Tosin on jo muutamalla kiinavalmistajalla näkynyt jo ruiskujakin. Rekisteröinnin jälkeenhän voi asentaa tehokkaaman vapaasti hengittävän "outlaw" CB-koneen :lol:

"Outlaw" Irtomoottorin hinta tulee pyörimään siinä 6-700€ hujakoilla :wink:

Kirjoittelen taas enemmän kun olen testannut pyörää lisää....

Jos joitain kiinnostaa yritystoiminnan kautta yhteistyö projektin tiimoilta voi lähestyä minua sähköpostitse petobikes(at)gmail.com


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Pe Syys 06, 2013 9:43 pm 

Liittynyt: Ma Loka 13, 2008 8:51 pm
Viestit: 58
Paikkakunta: Kiikala
Pyörä: Prototype 230
Taas on päästiin testaamaan mopedia. Nyt pätkänä oli nopea sänkipelto ja nostotalkoiden tuleva kivikkoinen koluttu metsäpolku.

Moottori toimi todella hienosti louhikossa, väänsi alhaalta ja pyörää oli näppärä pyöritellä polulla. Jousitus toimi hienosti, aavistuksen löysempi saisi olla, mutta eipä tolla pelillä keretty ajamaan kuin vasta 1,5h tuntia. Pitänee jossain vaiheessa katsoa, mitä keula pitää sisällään. Seoksiakin pitää vielä katsoa. Nopealla pelto pätkällä isoilla kierroksilla oli havaittavissa lievää laihuutta.

Mitäs mieltä olette, pitäisi moottorina olla mielummin 230cc 23hp/20,5nm 10500rpm moottori vai 190cc 23hp/18,5nm 13,500rpm moottori? Isommassa padassa tulisi aavistuksen enemmän vääntöä, mutta max.kierrosluku laskisi. Vääntöä tuntuu olevan 190cc ihan riittävästi. Olen pyöritellyt noiden välillä, enkä ole päässyt järkevää lopputulokseen, molemmissa on puolensa.

Kuva testistä...

Kuva


Viimeksi muokannut Toni I päivämäärä Pe Syys 06, 2013 9:49 pm, muokattu yhteensä 1 kerran

Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Pe Syys 06, 2013 9:47 pm 
Avatar

Liittynyt: Ma Tammi 07, 2013 6:19 pm
Viestit: 315
Paikkakunta: Savo
Pyörä: Hypermotard/250 Rally
Isompi aina parempi :D Ainakin vois kuvitella, että hieman isompi mylly maltillisimmilla kierroksilla olisi loppupeleissä sitten astetta luotettavampi.

Minkäslainen märkäpaino tuommosella pyörällä on?

Kiinnostava projekti ja voisi olla tälläiselle köyhälle mukava kakkospyörä. Toivottavasti saat testit loppuun ja saadaan muutkin ostettua näitä pelejä :)


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Pe Syys 06, 2013 10:17 pm 

Liittynyt: Ma Loka 13, 2008 8:51 pm
Viestit: 58
Paikkakunta: Kiikala
Pyörä: Prototype 230
Tässä tekniset tiedot lontooksi.

Engine type:

190CC, single cyclinder, 2-valve, 4-stroke, air cooled, electric start

Bore X Stroke: 65.5x56.2mm

Compression Ratio: 11.6:1

Max power: 23HP / 13500rpm

Max torquer: 18,5N.m/10600rpm

Taansmission system: 5 speed, international gear

lgnition mode: CDI electric ignition

Clutch: Manual, wet mutiple plate

Carburetor: Keihin PZ30

CHASSIS

Frame:Heavy duty strengthened chromolly, equiped with linkage

Swing arm: Heavy duty alloy swing arm, with linkage connector

Suspension system: Front fork:size:48/54/60-940mm, up-side-down type, compression and rebound adjustment , 300mm stroke

Rear shock: size: 490mm, compression and rebound adjustment, 190mm stroke, wheel travel: 300mm

Brake system: hydraulic disc brake, special designed disc for sufficient brake, disc size: front: 260mm, rear: 240mm

Tank Capacity:10L

G.W/N.W: 116kg/108kg

Seat Height: 980mm

Wheel base: 1440mm

Ground Clearance: 320mm

Engine and Rear sprocket: 15/51T, 520 Chains.

Rim Size: Heavy duty alloy rim, front 21/ Rear 18

Tire size: Front/Rear: 80/100-21 100/90-18


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Pe Syys 06, 2013 11:32 pm 
Avatar

Liittynyt: To Huhti 20, 2006 12:53 am
Viestit: 2300
Paikkakunta: Oulunseutu
Pyörä: HP2E-KLX250S
Ilman muuta tämäntyyppiseen pyörään isompi kone ja matalammat kierrokset. Noita kisakireitä on jo saatavilla. mutta edulliset ja huoltoystävälliset harrastajan laitteet on kiven alla.

_________________
Weteraani kurapyöräilijä


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Su Syys 08, 2013 11:18 am 

Liittynyt: To Kesä 01, 2006 1:56 am
Viestit: 1202
Paikkakunta: hki
Pyörä: 610 "crate" exc
Olisiko tällaista mahdollista saada 250cc koneella? Meinaan voi valitettavan monelle olla este ostolle tuo puuttuvat 20cc ne kun pudottavat pyörän automaattisesti "lelujen" joukkoon, eikä sitä kehtaa ääneen sanoa. Olisi pajon helpompi tokaista vain että kakspuolikas :lol:

No ketäpä siinä huijaa jos koneessa on jäähdytysrivat, mutta kuitenkin. Katulaillinen tällainen riittävällä laadulla ja pistän kaupunki-, kakkos-, ja lainamopoksi samantien. Huomautettakoon että noilla kiinan 250cc sun muilla myydään supermotoa ja ties mitä jo nyt suomessa, mutta laatu on luokatonta.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Su Syys 08, 2013 7:53 pm 

Liittynyt: Ma Loka 13, 2008 8:51 pm
Viestit: 58
Paikkakunta: Kiikala
Pyörä: Prototype 230
250cc 4-venttilinen vesikone olisi tehtaalla tarjolla, mutta pyörän hinta pomppaa turhan kalliiksi. Löytyykö yli 3500€ "kiinalaisvalmisteiselle" ostajia kun 1-2 vuotta vanhoja länsipelejä on samaan rahaan tarjolla vaikka kuinka paljon? Otamme tuonkin mallin mahdollisesti tuontiin jos pikku mallin myynti lähteen hyvin käyntiin ja isommalle on kysyntään.

Mielikuvissa 190cc ja 230cc ovat molemmat vähän hankalia. Toisaalta sehän pieni etu jos häviää kaverille polulla, niin voi sanoa ettei mulla oo kuin sataysikymppinen ja sulla puolikas :lol:

Kellottelimme muuten tuolla peltopätkällä vähän leikkimielisesti vertailuaikoja mopon ja 450cc Kawan välillä. A-luokan kuski ajoin 450cc Kawalla 1.56min ja minä 190cc 2:11min. Toinen entinen A-luokan kuski ajeli laina 450cc 2:05min. Ei 1/3 tehoisella mopollakaan nyt ihan järjettömästi häviä,vaikka sen kuski onkin melko jäässä vielä ajohommista. :twisted:

Kiinalaisten kanssa pelanneena tiedän, että sieltä saa juuri sitä mitä tilaat ja olet valmis maksamaan. Ikävä kyllä monilla maahantuojilla ei ole muuta intressiä kuin maksimaalisen voiton tavoittelu. Se ei ole todellakaan laadukkaan tuotteen takuu....

Tilasimme nyt myös muutaman mallipyörän 2-tahti minicrosseja testiin. Toinen 50cc 10/10 tuumaisilla pyörillä varustettu ensi crossi ja toinen 65cc 14/12 tuumaisilla pyörillä oleva 15,6hp junnu crossi. Nämä saapunee maahan loka-marraskuussa.


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Su Syys 08, 2013 10:12 pm 
Avatar

Liittynyt: To Huhti 20, 2006 12:53 am
Viestit: 2300
Paikkakunta: Oulunseutu
Pyörä: HP2E-KLX250S
230 on hyvän moottorin kopio ja teho siinä piisaa kivasti harrastuskäytössä, onhan muualla maailmassa juuri tämä 230 koko saavuttanut Hondan ja Yamahan tekemänä suuren suosion varttuneempien kuskien keveänä seikkailupyöränä. Tämmöisessä käytössä on pitkillä huoltoväleillä ja toimintavarmuudella paljon enemmän merkitystä kuin maksimaalisella teholla. Käjellä voi aina paikata puuttelisen tehon :lol:

_________________
Weteraani kurapyöräilijä


Ylös
 Profiili  
 
ViestiLähetetty: Su Syys 08, 2013 11:26 pm 

Liittynyt: To Kesä 01, 2006 1:56 am
Viestit: 1202
Paikkakunta: hki
Pyörä: 610 "crate" exc
Uskoisin että syy tuohon hondan ja jammun 230cc kokoon on se ettei astuta isomman mallin varpaille. Samoja koneita taitaa olla ollut 250cc mallinakin mutta eihän se käy päinsä nykynelareiden aikakaudella jolloin 250cc on erittäin tärkeä luokka.


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 33 viestiä ]  Mene sivulle 1, 2, 3  Seuraava

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
POWERED_BY
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com