Pohjolan Kurapyöräilijät
http://www.matkaendurot.net/forum/

Ultimate survival lamppu
http://www.matkaendurot.net/forum/viewtopic.php?f=10&t=4478
Sivu 1/1

Kirjoittaja:  jyrki [ Su Marras 26, 2006 6:39 pm ]
Viestin otsikko:  Ultimate survival lamppu

Kävin perjantaina Partcossa, ja tiskillä silmiini osui ilman pattereita toimiva taskulamppu, tai oikeastaan ultimate survial laite jossa on valon lisäksi myös radio, äänimerkki sekä kännykän latausliityntä. Laitten kyljessä on kampi, jolla pyöritetään generaattoria joka (ilmeisesti) lataa suurta kondensaattoria. Sen verran pientä lasta itsessä on että uusi lelu oli pakko ostaa suhteellisen korkeasta hinnasta (35 €) huolimatta.

Olen joskus pari vuotta sitten jollain messuilla kokeillut näitä lihasvoimalla toimivia valoja, mutta niitä on saanut veivata tai pumpata jatkuvasti, jotta valo palaa. Apuvaloiksi niistä ei siis ole ollut, pimeän polun apuvaloksi ehkä.

Tässä lyhyt arvostelu laitteesta ja viime yönä kotona tehdyistä testetisä.

Laite on isohkon käsitaskulampun kokoinen, syynä varmaankin sisällä oleva generaattori ja kondensaattori. Rakenne on tukeva, runko ei käsin vääntämällä taivu eikä natise. Generaattorin takia tuo laite ei voikaan olla kovin letku, kammen ja generaattorin väliset hammasrattaat särkyisivät helposti. Nuo hammasrattaat ovat varmaankin laitteen eliniän kannalta ratkaisevin komponentti. Kun ne hajoavat, ei laitteella tee sen jälkeen enää mitään.


Valo

Laiteessa on kolme LEDiä. Katkaisimella voi valita palaako niistä vain yksi, vaiko kaikki kolme. LEDit ovat syvällä paksujen suuntaavien linssien takana, joten valokeila on hyvin kapea. 15 sekunnin veivaamisen jälkeen valo paloi ainakin tunnin (!), enempää en jaksanut kokeilla. Tuota voisi siis käyttää esim. työvalona, koko ajan ei tarvitse olla kampea kääntämässä. Valovoimaltaan laite heikompi kuin esim. neljän LEDin Petzl Tikka.


Radio

Radio on yllättävän hyvä, asemia löytyi esim. kellarikerroksessa olevassa työpaikassa. Äänenlaatu ja -voimakkuus ovat juuri sitä luokkaa kuin halpisradioissa yleensä. 15 sekunnin veivauksella radio soi noin viisi minuuttia, joten taustapoppikoneeksi tuosta ei ole. Sää- ja ydinlaskeumatiedoitusten kuuntelemiseen tien päällä laite riittää hyvin. Kyljessä on liitin kuulokkeita varten.


Kännykän akkulaturi

Mukana tulee välikaapeli, joka sopii Nokian puhelimiin. Kokeilin lataamista sen verran, että kampea veivattaessa kännykkä ilmoitti "Akku latautuu". Tuossa vaiheessa kammen veivaaminen muuttuu muuten selvästi raskaammaksi. En tiedä kuinka kauan kampea on veivattava, että akkuun saa edes jonkinlaisen latingin. Epäilen että ihan kevyt homma se ei ole. Täytynee antaa akun tyhjentyä ja kokeilla sitten.


Äänimerkki

Jokseenkin turha toiminto, tälle en keksi mitään oikeaa käyttöä.Paha sanoa onko laitteesta oikeasti muuhun kuin lasten leluksi ja jos kampigeneraattorin surina rasittaa, niin silloin vain naapurin lasten. Valoa on vähemmän kuin patterilaitteista, mutta sitä toisaalta riittää niin kauan kuin jaksaa veivata. Laite voisi olla sopiva apulamppu esim. sellaisille mökille jolla käydään suhteellisen harvoin.


Tässä vielä sumea kuva laitteesta. Kampi on avattuna, normaalisti sen saa taitettua ja lukittua lamppua vatsen.

Liitteet:
Taskulamppu_kampi_avattuna.JPG [34.61 KiB]
221 kertaa

Kirjoittaja:  av2 [ Pe Joulu 01, 2006 10:18 pm ]
Viestin otsikko: 

Voihan tuo olla ihan pätevä hätävaralaite vaikka pidemmälle reissullekkin :)

Kirjoittaja:  pate56 [ Su Joulu 03, 2006 10:56 pm ]
Viestin otsikko:  Monitoimilaite

Sain samanlaisen "lahjuksena" eräässä turvallisuusalan esittelytilaisuudessa. Radio skannasi asemia yli odotusten. Valokin on siedettävän hyvä hätätapausten varalle. Hälyttimelle en oikein löydä käyttöä ellei sitten käytä sitä oman sijainnin ilmoittamiseen mikäli ei pysty huutamaan enää tai vastaavaa. Ei vaan kuulu kovi pitkälle. Hauska laite vaan pikkasen muovisen tuntuinen. Ei varmaan kannata heitellä.

Sivu 1/1 Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/